Nazorginstructie permanente make-up behandeling

De genezingstijd van een cosmetische tatoeage of permanente make-up bedraagt ongeveer een week. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de cosmetische tatoeage of permanente make-up absoluut noodzakelijk. Direct na het aanbrengen van de cosmetische tatoeage of permanente make-up is de getatoeëerde plek eventueel ingesmeerd met een verzachtende zalf of wondspray, een steriel kompres of een steriele zelfklevende transparante folie. Als de wond met een steriel kompres (niet doorzichtig) is afgedekt kunt u het kompres na enkele uren verwijderen en de wond behandelen zoals hieronder beschreven. De wondspray of zelfklevende transparante folie moet u laten zitten tot de wond genezen is (drie tot zes dagen). U kunt met de wondspray en de folie gewoon douchen, de wondspray slijt er vanzelf af. Als er wondvocht onder de folie ontstaat kan de folie er eerder afvallen.

Behandel de wond als volgt:

 1. Raak de cosmetische tatoeage of permanente make-up zomin mogelijk aan met de handen.
 2. Was zo mogelijk de wond twee maal per dag met een milde niet geparfumeerde zeep totdat de wond geheel genezen is.
 3. Dep de wond zo mogelijk na het wassen met een schone tissue voorzichtig droog.
 4. Smeer de wond desgewenst (met schoon gewassen handen) in met de zalf die u van uw behandelaar heeft meegekregen. Gebruik geen andere zalf en laat de zalf ook niet door iemand anders gebruiken.
 5. Druppel geen wonddesinfectiemiddelen zoals Sterilon of Betadine op de wond.
 6. Draag geen pleisters of verband over de cosmetische tatoeage of permanente make-up.
 7. Draag bij een cosmetische tatoeage of permanente make-up geen strakke of vuile kleding op de wond.
 8. Breng in geen geval cosmetica aan op de wond gedurende de genezing.
 9. Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloor -zwembaden, bubbelbaden, natuurlijk zwemwater) Maak tevens geen gebruik van sauna of stoombad.
 10. Stel de cosmetische tatoeage of permanente make-up niet bloot aan de zon of zonnebank (ook niet met een zonnebrandmiddel) tijdens het genezingsproces. Gebruik ook na de genezingstijd op de cosmetische tatoeage of permanente make-up altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen.
 11. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering van de wond altijd contact op met de huisarts.

Informatie over de risico’s van cosmetische tatoeage en permanente make-up

U bent van plan een cosmetische tatoeage of permanente make-up te laten aanbrengen. De GGD vindt het van belang om u van te voren te informeren over een aantal risico’s. Het aanbrengen van een
cosmetische tatoeage of permanente make-up is een huid doorborende handeling. Door een juiste werkwijze en een juist gebruik van de apparatuur moet voorkomen worden dat u besmet wordt met een bloed overdraagbare ziekte zoals Hepatitis B en C. Daarnaast kunnen door een slechte verzorging en onhygiënische behandeling (zowel door uzelf als door uw behandelaar) wondinfecties ontstaan die schadelijk zijn en uw cosmetische tatoeage of permanente make-up er niet mooier op maken. Onder de 16 jaar wordt een cosmetische tatoeage of permanente make-up sterk afgeraden. Wilt u het toch en bent u onder de 16 jaar, dan moet uw wettige vertegenwoordiger meenkomen naar de salon. Overigens is een tatoeage op de hals, het hoofd en de handen onder de 16 jaar sowieso niet toegestaan. Voordat u een cosmetische tatoeage of permanente make-up laat aanbrengen wordt u gevraagd een toestemmingsformulier (een verklaring) in te vullen. In dit toestemmingsformulier staan o.a. een aantal vragen over uw gezondheid. Het invullen van het toestemmingsformulier is voor uw eigen veiligheid. Bent u onder de 16 jaar dan moet uw wettige vertegenwoordiger het toestemmingsformulier tekenen en zich legitimeren. Het toestemmingsformulier blijft in het bezit van de behandelaar en wordt vertrouwelijk behandeld.

Het aanbrengen van een cosmetische tatoeage of permanente make-up.

Tijdens het aanbrengen van een cosmetische tatoeage of permanente make-up worden met kleine naalden inkt – en pigmentvloeistoffen onder de huid aangebracht. Hierdoor ontstaat een voor het leven blijvende vorm of afbeelding. De inkt – en pigmentstoffen moet aan strenge eisen voldoen. Dit wordt gecontroleerd door de Voedsel en Waren Autoriteit. Voordat een cosmetische tatoeage of permanente make-up wordt aangebracht, wordt de huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Zo nodig wordt de huid geschoren. Dit moet gebeuren met een nieuw wegwerpmesje. Het aanbrengen van een cosmetische tatoeage of permanente make-up moet zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Dat wil zeggen, de naald die door uw huid gaat, mag niet eerder gebruikt zijn, de naald moet uit een steriele verpakking komen en mag niet met de blote handen worden aangeraakt. Het pigment wat gebruikt wordt moet eveneens steriel zijn. Het pigment dat voor u gebruikt wordt zit in kleine inktcups en mag alleen voor u worden gebruikt. Overgebleven pigment moet worden weggegooid. Tijdens het aanbrengen van de cosmetische tatoeage of permanente make-up worden tissues of wattenschijfjes gebruikt. Uiteraard moeten de tissues en wattenschijfjes schoon zijn en direct na gebruik worden weggegooid. De behandelaar draagt tijdens het aanbrengen van uw cosmetische tatoeage of permanente make-up handschoenen en vervangt deze handschoenen telkens als hij of zij iets anders aanraakt dan de apparatuur waarmee u wordt behandeld, een tissue of uw huid. Na afloop wordt de gepigmenteerde plek verzorgd.

Het verzorgen van de cosmetische tatoeage of permanente make-up

Een pas aangebrachte cosmetische tatoeage of permanente make-up is vergelijkbaar met een schaafwond. De wond die door het aanbrengen van permanente make–up is ontstaan heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Met een goede verzorging is de wond na circa 1 week genezen. U krijgt van uw behandelaar mondelinge en schriftelijke instructies mee hoe u de cosmetische tatoeage of permanente make-up moet verzorgen. In de instructies moet o.a. staan dat u bij klachten (hevige roodheid, zwellen, pussen, wondvocht) contact moet opnemen met uw huisarts. Gedurende het genezingsproces raden wij u aan om niet te zwemmen, niet in bad te gaan (douchen mag wel), niet te zonnebaden (ook niet onder de zonnebank) en geen gebruik te maken van de sauna en/of bubbelbad. Gebruik ook na het genezingsproces op uw cosmetische tatoeage of permanente make-up altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen.

Uw gezondheid

Als u lijdt aan één van de onderstaande gezondheidsklachten raad de GGD u af om een cosmetische tatoeage of permanente make-up te laten aanbrengen.

 • Diabetes
 • Hemofilie
 • Chronische huidziekte
 • Contactallergie
 • Immuunstoornis
 • Hart en vaatafwijkingen
 • Bij gebruik van antistollingsmiddelen
 • Op plaatsen waar u plastische chirurgie of radiotherapie hebt ondergaan.
 • Op plaatsen waar u bulten, donkere moedervlekken, zwellingen of andere vormen van irritatie op uw lichaam voordoen.

Tijdens het aanbrengen van de cosmetische tatoeage of permanente make-up mag u niet onder invloed zijn van alcohol of drugs. Ook indien u zwanger bent, wordt het aanbrengen van een cosmetische tatoeage of permanente make-up afgeraden. Zorg dat u goed uitgerust bent, goed hebt gegeten en breng uw behandelaar op de hoogte van zaken waarvan u denkt dat deze belangrijk zijn (bijvoorbeeld medicijngebruik, allergieën, overgevoeligheidsreacties, het onder behandeling zijn bij een dermatoloog of een oncoloog e.d.)

Richtlijnen

In Nederland geldt een wet die van toepassing is op het aanbrengen van cosmetische tatoeage of permanente make-up. Het landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid heeft hygiënerichtlijnen opgesteld en de behandelaars zijn verplicht deze richtlijnen na te leven. De GGD en Voedsel en Waren Autoriteit controleren 1 keer per twee jaar of de behandelaars zich houden aan de richtlijnen.

GGD goedgekeurd